torsdag 28 maj 2015

Tankade ljus, värme, dofter och natur

CX:ig fintur

Rullade grusväg i sakta mak uppströms älven till Arboretum Norr, denna lilla oas av (halv-)exotiska träd alldeles intill Baggböleforsen. Det kom en vägg av dofter vid entrén till arboretet, nyutslagen grönska och ivriga blomster spred väldoft omkring sig. En värmande sol lekte tittut bakom molntussarna, forsen brusade i bakgrunden, vårfåglarna tog i från tårna och sjöng för full hals, Klabböle-fårens bräkande ekade över älvdalen. Blir nästan poetiskt det här, men sanslöst fint och skönt på alla vis att komma ut och fylla på naturupplevelsekontot mitt i vardagen. Fattades bara att jag hade en kaffetermos med mig så vore turen perfekt. Nästa gång får jag bara inte glömma den!

Blommande päronträd!

Cykel mot träd och en matta av harsyra.

Cyklist med forsande älv i bakgrunden.

tisdag 26 maj 2015

Solskensrunda på Umeås finaste

Klassisk runda i skogarna tre

Umåker - Hässning - Röbäck. Sammanslaget blir det en tuff, backig, teknisk, jobbig och fantastiskt rolig cykeltur! En riktig favorit faktiskt, som jag både bävar inför och längtar efter. Till råga på allt sken solen till största delen, de yrvakna vårmyggorna är ännu inte riktigt på hugget och Vedkastbacken var precis så rolig som jag minns den :) Kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillbringa en fin söndag än ute i skogen på detta vis!

Glatt gäng på stigarna vid en spontan och kort fika- och andhämtningspaus. 

Tre bilder från Martins mobil, se så soligt och fint det var!



Här kommer Martin själv i Vedkastbackens sista kurva. 

Jag missade lite i sista backen på vägen ner från Hässningberget, det är alltså fel att hamna ute i myren - det är på spången man ska cykla! Det var ofint av mig att plöja en ränna i den blöta mossan, men jag blev lite skraj för rötterna som ligger halvt på skrå i backen och tappade siktet.  


Högre upp på berget fastnade Martin återigen i min kamera, i en av de trixigare 
partierna på den brutalt oflowiga utförsstigen. 

Fin tur med fint folk! Det vill jag göra om snart igen!

söndag 24 maj 2015

Lördagen blev mer CX:ig än tänkt

Inte som tänkt men bra ändå

Det bidde inget She Rides-pass denna lördag. Det pissregnade verkligen, med inslag av stooora snöflingor(!!!), inte okej någonstans. Blev väldigt glad när deltagarna i passet själva ställde in, för då slapp jag ut i den kalla blötman. 
Pysslade på med annat istället, mitt i en flytt finns outsinliga mängder pyssel att ta itu med. Sen hips vips kom solen fram och regnet blev mer till spridda skurar. Drog på chans ut med bockstyrehybriden för ett kort pass på outforskade grusvägssnuttar i närheten. Började bra om än ganska blött och sugande, sen blev vägen typ övergrävd och övervuxen med bara en skumpig singletrack i ett av de gamla hjulspåren. Kändes inte helt stabilt på smalhjulingen. Därefter hade någon "gjort" ett stycke CX-bana med bunnyhopp-hinder, det var nog inte skogsröjarnas egentliga tanke med småbjörkarna som låg på tvärsan över vägen. 
Efter en seeeeg passage genom ett sandområde blev det ändå bättre! Under tre cirkulerande ormvråkar blev grusvägen jättefin och jag började trampa på. Tjoho liksom, bra träning i bra fart. Sen lutade vägen alltmer utför och blev alltmer eroderad och jag trodde både jag själv och cykel skulle skaka sönder. Det gick så fort och jag hade så liten kontroll att adrenalinet slog till, då blev äventyret plötsligt mycket roligare :) Pustade ut när det planade ut, lirkade mig försiktigt genom stora regnpölar av okänt djup och besegrade sen ännu en brant, eroderad rullgrusbacke där jag fick prioritera ett bra grepp om styret före att offra några fingrar på bromshandtagen. Det var nog den mest spännande grusvägsupplevelse jag någonsin haft! Sen bidde det kända vägar och skogsvägar sista biten hem, fina de också, genom nyutslagen björkskog. 



torsdag 21 maj 2015

Cykeltur på lördag!

She Rides MTB i Umeå

Kör väl ett till lördagspass då, av/med/för tjejer i första hand. Eftersom jag ska leda passet får jag också bestämma var vi ska cykla och då blir det Tavelsjöleden - en av mina favoritstigar här i stan!
Det kommer bli fint :) Vi samlas vid By Bike kl.10 på lördag fm.


onsdag 20 maj 2015

Nya löparskor i minimalistisk stil

Välkommen Merrell och Inov8

Mina nu utslitna Salomon terrängskor har nått den aktningsvärda åldern av 5 år. De har burit mig ganska många mil längs stigar och småvägar, tack för det. Jag tänker helt sonika hoppa över deras pensionering och skickar dem direkt i graven, de är verkligen utom all räddning. I dess plats kommer två par nya, lätta skor som jag har väldigt höga förväntningar på. Ska det här bli skorna som får mig att tycka löpning är roligt? Första provturerna är lovande, jag gillar konceptet med tunna, lätta nästan odämpade skor. Återkommer med några längre utläggningar när jag hunnit samla på mig några mil. Stort tack till MajaNorthsport som hjälpte mig att prova ut dem! (Ja, vi känner varann och jag bjussar gärna på gratisreklamen ;) )

Merrell Pace Glove & Inov8 X-talon 190

Från ett av de första passen med barfotaskorna, vänjer kroppen långsamt
med korta pass i sandgropen. Träningsvärken efteråt är inte nådig, de
korta och försiktiga passen till trots. 


Bilderna som inte riktigt nådde fram till att bli första-foto för inlägget. En liten titt bakom kulisserna vid plåtningarna som föregår blogginläggen ;)




måndag 18 maj 2015

Snygghojen på träsktur

Sent ska bloggaren vakna

Ligger efter i bloggeriet, en flytt och många timmar på jobbet är stora konkurrerande faktorer. Hur som helst, innan lördagens She Rides var jag ut och rekade stigarna vid Grössjön, för att se om det alls var cyklingsbart efter veckans regn. Det var en fin dag, soligt stundvis och skogen doftade friskt och gott. Det var årets första tur för Enduron, snygghojen som jag inte riktigt kan begripa att en klåpare som jag får ha i mitt stall. Den förtjänar egentligen att få bo vid ett berg, köras av någon som kan, hoppas högre och lutas ner mer i kurvorna än jag mäktar med. Istället fick den finna sig i att trampas fram i vattensjuka plattmarker, min röda, vackra pärla. Efter många turer på Canyon kändes den först klumpig och tung, men den känslan gav snart med sig. Klart den är tyngre men ändå förvånansvärt smidig att lirka sig fram med. Och tung hoj ger starka ben, det vet ju alla ;)




lördag 16 maj 2015

She Rides på häll, spång och stökstigar

Liten men tapper skara

Hade på känn att dagens She Rides-pass inte skulle dra några horder med cyklister, förväntade mig faktiskt ingen deltagare alls. Toughest som gick av stapeln idag drog 3,000 deltagare och mångdubbelt fler åskådare, på cykelfronten hade Obbola  kallat till allmän byggdag. Umeborna hade fullt upp med andra ord, ändå blev vi till slut tre som drog till skogs, från Ersboda via Nydala- och Carlslids-stigarna till Gimonäs-spåret och vidare ner mot Grössjön.
Kul och stökiga stigar hela vägen i princip, lätt fuktiga av veckans regnande. Blöthålen var välfyllda och alla rötter lite förrädiskt halkiga. Vi höll uppe tempot för att hålla oss varma, den här våren är onekligen av det allra kallaste slaget. Det har inte varit många dagar där tempen ihållande varit över tiostrecket, idag var det +6 och mestadels mulet. En fryslort som jag har det lite kämpigt. Måtte en varm sommar följa på en kylig vår!
En bit över 2 mil hamnade rundan på om jag höftade till det rätt på Eniro. Som om jag inte blev nog trött av det rundade jag av med en löptur efter hemkomst, men det ska jag skriva ett annat inlägg om ty jag har ju varit i shoppingtagen här i veckan ;)




onsdag 13 maj 2015

Mina tips inför ett MTB-pass

Några saker att tänka på

Cykeln
Säkerställ att cykeln sitter ihop ordentligt. Kan tyckas självklart att den gör det, men det är lätt att bedra sig. På en ny cykel ska alla skruvar efterdras efter de fem-tio första passen. Kan vara bra att göra grundlig kontroll nån gång per säsong därefter, träningspass i skumpig terräng är tufft för cykeln. Inför varje pass bör man sen snabbt checka av att en del väldigt viktiga komponenter sitter fast och fungerar som de ska med lite enkelt klämma-och-känna runtom på cykeln.
Punkt 1-5 tar inte mer än en minut att kolla när man fått in vanan och bör göras inför varje pass. Glapp eller defekter vid dessa punkter kan vara farliga och/eller kostsamma i onödan.
Punkt 6-13 behöver inte göras lika frekvent, men är likväl viktiga saker att tänka på och testa ibland.

1) Kolla att hjulens snabbkopplingar är åtspända
2) Känn efter så hjulen inte glappar och att de snurrar fritt
3) Tumma på däcken så lufttrycket känns "lagom", vissa vill pumpa till bestämt tryck vid varje pass. Lagom lufttryck är en avvägning mellan greppighet och punkarisk vid cykling i terräng.
4) Känn efter så styrlagret rör sig utan motstånd och utan att glappa
5) Testa att bromsarna nyper ordentligt både fram och bak


6) Kontrollera ibland att skruvarna som håller fast styrstam och styre är åtdragna.
7) Känn så att reglagen på styret sitter fast utan att vara för hårt åtdragna, vid en vurpa är det bra om fästena kan rotera runt styret istället för att brytas av, men de ska inte sitta så löst att de rör sig vid normal användning.
8) Säkerställ att sadel och pedaler sitter fast
9) Rucka i vevarmarna för att upptäcka ev. glapp i vevlagret
10) Kontrollera att klingbultarna är åtdragna emellanåt
11) Testa att växlarna funkar i hela registret
12) Om cykeln har luftdämpare kolla trycket i dem ibland och fyll på vid behov. Se även efter så de inte läcker olja.
13) Håll kedja, kassett och vevparti hyfsat väl rengjorda. Att putsa upp med en trasa eller våtservetter räcker långt. Smörj kedjan med kedjeolja, inget annat. Observera att oljan ska vara i kedjan, inte utanpå.

Droppa olja på varje rulle i kedjan, veva runt några varv
och torka sen av överflödig olja med trasa. 

Cyklisten
Hjälm! Cyklisten ska alltid ha hjälm på sig när cyklisten sitter på en cykel. Övriga skydd är valfria. Riktiga cykelhandskar är att rekommendera för de ger bra grepp och dämpar vibrationerna från styret. De skyddar bra vid vurpor också. Vissa gillar även att använda knä- och armbågsskydd, i synnerhet vid cykling i stenigare terräng. Även ryggskydd används av en del, vissa ryggsäckar har inbyggda ryggplattor.
Sportglasögon kan vara bra att ha, de skyddar ögonen mot kvistar som hänger ner över stigen och stenskott från framhjulet.
Klädsel inom MTB varierar från kroppsnära lycradressar till luftiga baggy-kläder. Hitta en stil du trivs med. Även sko- och pedalvalet varieriar, men det ämnet är så stort att det behövs ett eget inlägg för att täcka det. Men samma gäller där, hitta något du trivs med och känner dig trygg med.
Tänk på att ha ätit och druckit bra inför ett pass.

Tillbehören
Beroende på passets längd och beskaffenhet ställs lite olika krav på vad cyklisten bör ha med sig ut i skogen. Minmalt bör dock packningen innehålla:

  • En extraslang, ett par däckjärn och en pump. Ev. också ett lagningskit för att kunna återanvända en punkterad slang. 
  • Vätska. Vissa föredrar en flaska i flaskställ på ramen, andra kör med vätskeryggsäck. Vanligt vatten räcker långt, extra elektrolyter kan behövas vid långa turer i hög värme. Sockrig sportdryck kan gott sparas till tävlingssituationer (personlig åsikt ;) ) 
  • Mobiltelefon och ev. kontokort. 
Vid längre pass i oländigare terräng eller längre bort från civilisationen kan det också vara bra att ha:
-Ett multiverktyg som klarar av att dra åt de på cykeln vanligast förekommande skruvarna.
-En snabblänk för kedjan som kan lappa ihop ett ev. kedjebrott, då i kombination med en kedjebrytare som finns på en del välutrustade multiverktyg.
-Några varv silvertejp lindat runt pumpen kan rädda upp diverse haverier vid improviserat fältmek.
-Något ätbart att ta till när energi tryter för dig eller för din kompis som börjar vingla och bli sur ;)
-Ett litet 1:a hjälpen-kit med en kompress, några plåster, ett par Ipren el dyl.
-Torra ombytesstrumpor och en vind-/regnjacka om ostadigt väder är att vänta.
-Ett extra växelöra väger inget i packningen, lite överkurs men typisk bra-att-ha-grej när den väl behövs.

Mitt standardkit när jag far ut i skogen. 

Låter det övermäktigt krångligt att ens bemöda sig om att fara ut med mountainbiken nu? Nää, så behöver det inte vara, här har jag bara radat upp allt jag kunnat komma att tänka på utifrån de erfarenheter jag samlat på mig under de senaste årens cykling i skog och berg. Man behöver inte kunna allt eller hela tiden tänka på allt för att ha roligt och träna på cykeln i skogen, det viktigaste budskapet jag vill få fram är Säkerhet framför allt - en stabil cykel och hjälm på huvudet är grundläggande. Allt extra utöver det ger bättre förutsättningar för kunna slutföra det pass man tänkt sig, en försäkring mot oförutsedda händelser som man med rätt kunskap och verktyg både kan förebygga och hantera när de uppstår. Det ska inte vara betungande utan tvärtom göra cyklingen lättare, mer njutbar, säkrare och roligare!

måndag 11 maj 2015

Nådde både toppen och botten

Platt fall

Första gången för i år på Umåker. Pålitligt ställe alltså, varje gång får vi vända lungorna ut-och-in för att ta oss till topps, varje gång får vi storflinet i nyllet när vi rejsar utför! Backintervaller på det roliga sättet. Följde först den orange-skyltade lilla slingan och improviserade sen några vändor till för att åtminstone en gång få bekänna färg uppför Häggbladsbacken.
Även Canyon pushades mot sin gräns. Till slut svek han... Gaffeln har känts trött ett tag, men jag ville ändå testa att rycka lite i styret utför nån kant. Tyvärr fick jag inte den retur jag räknat med efter pre-kompressionen och noslandade rätt hårt i sandig mark och låg snart platt på mage med cykeln över ryggen med ena benet intrasslat i ramen. Förnedrande! Och en fet påminnelse till mig själv om att serva gaffeln i tid när jag vet att den är trött samt att det är ännu väldigt tidigt på säsongen och jag har inte fått in timingen för att rycka i styret utför högre kanter ännu.
Utöver fadäsen med markkontakt gick det ändå bra, benen blev trötta och solen sken. Prima pass såhär innan arbetsveckan tar vid!


Dagens färgglada smurfar i skogen!

Bottnad gaffel.

På klassisk skid- och cykelmark.


Gästbloggar hos By Bike

#SheRidesUmeå har egen blogg

Camilla, Jessica och jag som ska leda She Rides-pass här under året har fått en bloggplats hos By Bike. Vi kommer skriva inlägg då och då, om de pass vi kört, ska köra eller skulle vilja köra. Om cykelinspiration vi snubblar över på annat håll. Tankar vi har om cyklar och cykling. Bilder, text, filmer, allt som andas cykling kan hamna där. 
Nu efter lördagens pass har jag skrivit mitt första inlägg, men kika gärna i arkivet också för att se vad de andra pysslat med! 


lördag 9 maj 2015

She Rides släppte loss i skogen

Cykelns dag!

Som sagt så måste ju cykelns dag, alltså denna dag, högtidlighållas med (minst) ett cykelpass. Vi körde två! Samlingen vid By Bike, som i samma veva firade Women's ride day, hade lockat några tappra cykelsugna tjejer som trotsade vädret denna lite halvkyliga lördag. Vi körde teknikpass med snäva kurvtagningar, kurvor med fart, bunnyhopp över liten stock, balans över stubbar och lite annat. Nyttiga övningar! 
Efter fikapausen med gott kaffe och saftig munk ledde Henrik från Team Statkraft nästa pass vid karusellerna i I20. Slingan är inte lång, men blir rejält jobbig med lite fart. Inte så teknisk, mer sugande jobbig liksom, många igångdrag, kurvor, slakmotig. Min f.d. förkylda kropp protesterade rejält, lite drygt två veckor utan riktig träning sätter sina spår. Dags att piska liv i den igen! 
Måste säga att I20-skogen växer alltmer i mina ögon, det finns mer än barkiga motionsspår där alltså. Det börjar skyltas MTB-banor och fixas stigar, grusplanen där vi körde teknikpasset tillhandahåller drösvis av byggmaterial i rishögarna som ligger där. Återvänder snart dit igen, gärna med ett She Rides-gäng! 







fredag 8 maj 2015

Cykelns dag lördag 9/5 - kom och cykla med mig!

Women's Ride Day

Hur ska högtidsdagen cykelns dag firas om inte med ett (eller gärna flera) cykelpass? By Bike har tillsammans med bl.a. She Rides slagit ihop cykelns dag med Specializeds Women's Ride Day - d v s vi kör några cykelpass med och för tjejer. Jag ska köra ett MTB-pass, mitt första pass som nån slags ledare (huuuu, läskigt...) med inriktning teknik, lågfartsmanövrering, några hinder och hantering av cykeln i största allmänhet. Det blir inget stort, avancerat och fancy men väl några övningar som jag själv tyckte var rätt kul att prova ut :)
Vi far från By Bike vid 10:30. Efter mitt pass återsamlas vi sen  på By Bike och multisportaren Henrik Enberg tar över mountainbikegruppen för vidare färd mot för mig okänt mål, jag hänger förstås med på det också!
Se schemat för dagen på:  bybike.se/womens-ride-day/

Hoppas vi ses!

Ett par bilder från dagens arbete lekstund med att klura ut 
och iordningställa övningar inför morgondagen. 

söndag 3 maj 2015

Alltjämt mörka moln på cykelhorisonten

Snörvel, snörvel

Helt sinnes vad less jag är på den här förkylningen, 9 dagar and counting med rinnande näsa och periodvis hosta. Hann ju knappt ut och cykla på barmarken över huvud taget, inte mer än att jag hann känna hur obefintliga mina cykelben och min teknik var, innan det här djävulsviruset slog till och sänkte/sänker mig långt ner i självömkandets brunn. Jag skulle ju ha hunnit skrapa ihop både landsvägsmil och skaka av mig MTB-rostigheten vid det här laget, varit fit for fight att ta itu med gruppträningar och börjat pusha gränserna där jag lämnade dem vid slutet av förra säsongen. Faaa-aaaaaan vad less jag är.

Mörka moln och regn och allmänt djävulskap.