Min träning

Jag cyklar för att det är så galet roligt och det känns som en vettig träningsform för ett hälsosamt liv.
Ser mig själv som glad hobbymotionär, har inga elitdrömmar i sikte, att tävla med nummerlapp och tidtagning lockar inte alls, det ser mest stressigt ut.
Mestadels kör jag mountainbike typ teknisk stigcykling/all-mountain/trenduro-aktigt, gärna med fikapauser. Kör även en del landsväg och downhill, samt har några gånger lekt dirtcyklist. Kort sagt: det mesta man kan göra på en cykel tilltalar mig :)


Nuvarande träning
Har taggat ner på den strukturerade träningen för att hinna med annat i livet som känns viktigare, men när jag vill satsa på progression och det som byggt grunden för den form jag har idag är detta varierade veckoupplägg:
 • Ett eller två längre (>3 h), lugna distanspass
 • Två pass med VO2max- resp. tröskelintervaller 
 • Samt några återhämtnings- eller teknikpass ibland, för skojs skull
Huruvida det blir mtb, lvg eller annat får väder, lust och dagsform avgöra. Att köra alldeles för inrutat tycker jag dödar det som är roligt och lustfyllt i träningen, jag är en hobbymotionär och behöver inte träna som eliten.
Har en målsättning om att dessutom köra styrketräning för hela kroppen ett par gånger i veckan, för jag märker att kroppen mår bra av det och jag blir en bättre och stabilare cyklist.


Målet med detta?
Jag vill bli snabbare och starkare för att orka cykla längre, fortare och ha roligare i skogen! Träningen gör också att jag känner mig pigg, frisk och stark till vardags.
Målbilden är att kunna köra långa pass ute i naturen, t.ex. dra iväg på spännande toppturer i fjällen, lägga en heldag på att utforska en vandringsled med mountainbiken eller köra meditativa 10-milapass på landsvägen. Jag vill få uthålligheten och styrkan att kunna genomföra detta och njuta av det samtidigt.


Min träningsbakgrund - en kort tillbakablick
Träning var inget stort inslag i mitt tidigare liv (läs: före 2011), faktiskt förekom det knappt alls. Höll på med lite orientering i ungdomen, fast var inte särskilt träningsmotiverad och blev förstås aldrig särskilt snabb. Slutade med det i tidiga tonåren. Kartläsningen däremot satt ofta som en smäck och den förmågan kommer ofta väl till pass!
Under universitetstiden, alltså tidigt 2000-tal, försökte jag springa lite sporadiskt men det var tråkigt och jag fick ont i benhinnorna så snart jag fick något som kunde liknas vid kondis. Förmodligen sprang jag väldigt fel. Besökte gymmet ett par gånger per år utan någon större glädje. Mest satt jag bara i soffan och var i fullkomligt usel form, smalfet som det brukar kallas - innan jag upptäckte cyklingen på allvar vill säga!


Jag hade köpt en mountainbike nåt år tidigare, men satsade aldrig särskilt hårt på träningen, förrän hösten 2011; då ville jag plötsligt ta tag i cyklingen ordentligt. Trots min ytterst blygsamma träningsmängd innan dess så hade jag dragit på mig knäproblem, började med att ta itu med det med hjälp av sjukgymnast (se t.ex. dessa inlägg om löparknä & PFSS och rehabövningar) och jag läste in mig på hur man bedriver konditionsträning enligt en hållbar och långsiktig plan. Därefter kunde jag påbörja en halvseriös satsning på cykelträningen, började försiktigt på 4-5 h/v och ökade stegvis till att stabilisera mig på runt 10 timmar i veckan + styrketräning utöver det. Då startade jag dessutom den här träningsbloggen, det var en extra sporre att få dokumentera alla framsteg. Åren 2012/2013 kunde jag summera ihop drygt 1,000 träningstimmar totalt, förmodligen mer än vad jag skrapat ihop under hela livet dessförinnan. Utvecklingen tog ett par sjumilakliv i ett nafs och vid 30 års ålder var jag i mitt livs form!


4 kommentarer:

 1. Hej! Kul å läsa om en till som cyklar mtb häruppe i norr! Jag har flyttat hit från Östersund och det skulle vara kul att följa med ut nån gång och hitta de fina stigturerna framåt våren. Kör du med nån klubb också??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Välkommen till Umeå :)
   Jag kör inte med nån klubb, men det finns några umecyklister på happyMTB som jag cyklar med ibland. Det är bara att du hänger med på nån tur till våren, när stigarna tinat fram.

   Radera
 2. Hej! Har du cyklat isälvsleden? Tycker den verkar vara en bra dagsutflykt/ träningssträcka. Har försökt hitta allmänna transportmedel för att ta sig till/ från Umeå,men det är kanske två bilar som gäller(?)
  Kul/ inspirerande blogg i övrigt :)
  /petter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har cyklat en bit av den - från Hällnäs upp till Djupvik, vilket lär vara den finaste sträckan av leden. Det är dåligt med allmänna transporter dit uppåt. Vi har haft bil när vi varit där.
   Kul att du gillar bloggen, det är alltid roligt att höra :)

   Radera